Kırklareli CHP Milletvekili Vecdi Gündoğdu, TBMM'de yaptığı konuşmada, Trakya'da tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekti. Özellikle Kırklareli'nde 14 Haziran 2024 tarihinde meydana gelen şiddetli dolu afetinin etkilerini aktaran Gündoğdu, Kavaklı, Üsküp, Sergen gibi köylerdeki büyük zararlara vurgu yaptı. Afet sonrası bölgeyi ziyaret ederek gözlemlerini paylaşan Gündoğdu, yetkililerden acil müdahale talebinde bulundu.
Gündoğdu, aynı konuşmasında Tarım Bakanlığı'nın 2024 yılı için belirlediği buğday alım fiyatlarının çiftçiler için yetersiz olduğunu vurguladı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ton başına 9.250 TL olarak açıkladığı fiyatın üretim maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirten Gündoğdu, Ziraat Odaları Birliği'nin maliyetin 10,87 TL olduğunu raporladığını dile getirdi. Bu durumun çiftçileri zor durumda bıraktığını ifade eden Gündoğdu, buğday alım fiyatlarının en az 15 TL olması gerektiğini savundu.
Gündoğdu ayrıca, TMO'nun düşük fiyatları ve buğday alımında tercihli davranmamasının, çiftçileri tüccarlara yönlendirdiğini ve bu durumun üreticiler için adaletsiz bir durum olduğunu belirtti. Üreticilerin zararlarının karşılanması ve borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu, "Üretici yoksa üretim yoktur, üretim yoksa yaşam da olmaz" dedi.
Kırklareli'nde yaşanan afetin ardından Gündoğdu, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ve çiftçilerin zararlarının tazmin edilmesi çağrısında bulundu. Vecdi Gündoğdu'nun konuşması, Trakya'daki tarım sektörünün içinde bulunduğu zorlukları ve çözüm önerilerini TBMM gündemine taşıdı.
Fotoğraf: Vecdi Gündoğdu
Yorumlar
Kalan Karakter: