Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Kırklareli’nin Kıyıköy–Kışlacık mevkiinde planlanan nükleer santral projesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Gündoğdu, projenin yer seçiminin büyük çevresel ve toplumsal riskler barındırdığını vurguladı.
“Yer Seçimi Bilimi ve Hukuku Yok Sayıyor”
Gündoğdu, ilgili bakanlığın nükleer santral için yer seçimini onaylamak zorunda kaldığını hatırlatarak, bölgede sismik ölçüm ve meteorolojik veri toplama çalışmalarının başlatıldığını kaygıyla öğrendiklerini ifade etti. Daha önce TBMM kürsüsünde ve komisyon toplantılarında defalarca uyarılarda bulunduklarını belirten Gündoğdu, buna rağmen çalışmaların sürdürülmesini “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Mutlak Koruma Alanına Müdahale Endişesi
Planlanan santral sahasının, Trakya’nın içme ve kullanım sularını besleyen Mutlak Koruma Alanı içerisinde yer aldığını vurgulayan Gündoğdu, bu alanlara en küçük müdahalenin dahi mümkün olmadığını söyledi. Projede ısrar edilmesinin, milyonlarca ağacın kesilmesine ve geri dönüşü olmayan ekolojik yıkıma yol açacağını dile getirdi.
Istranca Dağları Trakya’nın Yaşam Kaynağı
Kırklareli ve Istranca Dağları’nın yalnızca bir arazi parçası olmadığını belirten Gündoğdu, longozları, subasar ormanları ve tarım alanlarıyla bölgenin Trakya’nın ve İstanbul’un yaşam pınarı olduğunun altını çizdi. Bölgenin, Ergene Havzası Trakya Alt Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında orman ve tarım alanı olarak tanımlandığını hatırlattı.
Gündoğdu, söz konusu alanın rant uğruna gözden çıkarılmasının Trakya’nın ölüm fermanı anlamına geldiğini belirterek, Kırklareli’ne nükleer santral dayatmasının bölgenin geleceğine vurulmak istenen ağır bir darbe olduğunu ifade etti.
“Trakya Halkının İradesi Yok Sayılamaz”
Açıklamasının sonunda kararlılık mesajı veren Vecdi Gündoğdu, yaşam hakkını, temiz çevre hakkını, halkın katılımını ve hukukun üstünlüğünü savunmaktan asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Gündoğdu, Trakya halkının iradesinin yok sayılamayacağını güçlü ifadelerle dile getirdi.
HABER MERKEZİ




