CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla önemli mesajlar paylaştı. Gündoğdu, açıklamasında esnaf ve sanatkârların toplumsal ve ekonomik hayattaki önemine dikkat çekti.
Ahilik: Dayanışma ve Ahlakın Temsilcisi
Milletvekili Gündoğdu, Ahilik kültürünü yalnızca bir meslek örgütlenmesi olarak değil, aynı zamanda dayanışma, paylaşma, adalet ve ahlâk temeline dayanan bir yaşam felsefesi olarak tanımladı. Gündoğdu, “Ahilik Haftası, esnaf ve sanatkârlarımızın toplumsal değerlerimizdeki vazgeçilmez yerini hatırlatmak için önemli bir fırsattır” ifadelerini kullandı.
Gündoğdu açıklamasında esnafın yalnızca ticaretin değil, sosyal hayatın da omurgası olduğunu vurguladı. “Üreten, alın teriyle ayakta duran, komşusuna el uzatan ve kazancını halkıyla paylaşan esnaf, bu ülkenin ekonomik ve kültürel damarlarından biridir” dedi.
Küçük Esnaf Zorlu Ekonomik Koşullarla Mücadele Ediyor
Milletvekili, günümüzde esnafın ağır ekonomik koşullar altında zorlandığını belirterek şu sorunlara dikkat çekti:
- Artan maliyetler ve yüksek kiralar
- Adaletsiz vergi yükü
- Yetersiz kredi destekleri
- Kontrolsüz zincir marketleşme politikaları
Gündoğdu, “Küçük esnaf, ayakta kalmakta zorlanmakta ve çarşıların, mahallelerin can damarları yok olmaktadır” dedi.
Esnaf İçin Çözüm Önerileri
Gündoğdu, esnafın yaşadığı sorunların çözümü için önerilerini paylaştı:
- Adil vergi sistemi ile küçük esnaf üzerindeki yükün hafifletilmesi
- Kredi ve finansman desteklerinin kolaylaştırılması
- Zincir marketlerin sınırsız büyümesine karşı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi
- Ahilik kültürüne uygun olarak dayanışma ve kooperatifleşmenin özendirilmesi
- Sosyal güvenlik ve emeklilik haklarının güçlendirilmesi, 7200 prim gün hakkının ivedilikle sağlanması
Milletvekili Gündoğdu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Emeğin, alın terinin ve ahlâkın hâkim olduğu bir ekonomik düzen dileğiyle, Ahilik kültürünü yaşayan, yaşatan ve gelecek nesillere aktaran tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”
HABER MERKEZİ