Aile ve sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, TBMM Suça Sürüklenen Çocuklara İlişkin Araştırma Komisyonunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Bakan Göktaş, çocukların suça sürüklenmesine neden olan risk faktörlerinin çok boyutlu olduğunu vurgulayarak, çocuk ihmali ve sosyoekonomik yoksunluk başta olmak üzere sosyal risk haritalarının pilot çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.
Komisyonda Bakanlığın yürüttüğü çalışmaları aktaran Göktaş, son dönemde yaşanan ve kamuoyunu derinden etkileyen olayların, suça sürüklenen çocuklar konusunun yeniden ve bütüncül şekilde ele alınmasını zorunlu kıldığını belirtti. Çocukları suça iten sürecin anlık değil, zaman içinde biriken risk zincirleriyle oluştuğunu ifade eden Göktaş, okuldan kopma, aile içi sorunlar, sokak ve akran çevresi ile Dijital alanların bu zincirin temel halkalarını oluşturduğuna dikkat çekti.
Dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkisine ayrı bir parantez açan Bakan Göktaş, şiddeti normalleştiren içeriklerin, dijital oyunların ve sosyal medya algoritmalarının çocukları riskli alanlara yönlendirebildiğini söyledi. Dijital zorbalık, suça teşvik ve çevrim içi istismarın suça sürüklenme sürecinde önemli rol oynadığını vurgulayan Göktaş, medya ve içerik üreticilerinin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini dile getirdi.
Bakanlık olarak çok katmanlı risk zincirini kırmak amacıyla erken müdahale, aileyi güçlendiren koruyucu hizmetler ve ihtisaslaşmış yoğun destek modelleri olmak üzere üç düzeyde çalışma yürüttüklerini belirten Göktaş, sosyal risk haritalarıyla mahalle ve hane bazlı erken uyarı sistemlerinin devreye alındığını aktardı. “Çocuklar Güvende” mobil ekipleriyle risk altındaki çocukların 7 gün 24 saat esasına göre takip edildiğini ifade etti.
Göktaş ayrıca, suça sürüklenen ve madde bağımlılığı tedavisi tamamlanan çocuklara yönelik destekleyici hizmetlerin daha bütüncül hale getirildiğini, bu modelin şu anda 12 ilde ihtisaslaşmış çocuk evleri sitelerinde uygulandığını ve kısa sürede olumlu sonuçlar alındığını söyledi. Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetleri kapsamında ise yüz binlerce çocuğun ailelerinin yanında desteklendiğini vurguladı.
Sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Göktaş, sosyal medya kullanımının çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerine, akran zorbalığına ve dijital oyunlardaki risklere dikkat çekerek, çocukların güvenli bir geleceğe sahip olmasının ortak bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Çocukların üstün yararını esas alan politikalarla çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.
HABER MERKEZİ




