Edirne, yüzyıllardır süregelen ata mirasının heyecanını bir kez daha yaşamaya başladı. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 665’incisi, geleneksel “Ağa Karşılama Töreni” ile görkemli bir şekilde başladı.

Mimar Sinan’ın şaheseri Selimiye Camii gölgesindeki Selimiye Meydanı’nda gerçekleştirilen tören, adeta kültür, tarih ve yiğitliğin buluştuğu büyük bir şölene dönüştü. Davul-zurna sesleriyle yankılanan meydanda binlerce vatandaş, Kırkpınar ruhuna ortak oldu.

Törene, Filiz Gencan ev sahipliği yaparken; İbrahim Türkiş, Ufuk Özünlü ile geçmiş dönem ağaları Seyfettin Selim, Alper Yazoğlu ve Murat Köse de yer aldı. Yoğun katılımın yaşandığı törende, Edirne bir kez daha ata sporunun kalbi oldu.
Kırkpınar’ın en önemli sembollerinden biri olan altın kemer, Belediye Başkanı Filiz Gencan tarafından Kırkpınar Ağası Ufuk Özünlü’ye takdim edildi. Meydanda yükselen alkışlar ve davul-zurna eşliğindeki tarihi anlar, törene damgasını vurdu.

Başkan Filiz Gencan yaptığı açıklamada, “665 yıldır yaşatılan bu büyük mirasın heyecanını hep birlikte paylaşmanın gururunu yaşıyoruz. Kırkpınar, sadece bir güreş organizasyonu değil; kültürümüzün, birlikteliğimizin ve ata sporumuza olan bağlılığımızın en güçlü simgesidir” ifadelerini kullandı.
Ağa Karşılama Töreni ile resmen başlayan 665. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi Er Meydanı’nda yapılacak nefes kesen mücadelelerle devam edecek. Türkiye’nin dört bir yanından gelen pehlivanlar, başpehlivanlık unvanı ve altın kemer için dualı çayırda er meydanına çıkacak.

Tarihin, kültürün ve yiğitliğin başkenti Edirne’de Kırkpınar heyecanı bir kez daha tüm görkemiyle yaşanıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: