Trakya Kalkınma Ajansı ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde hayata geçirilen Saros Gastronomi Merkezi, Edirne’nin Keşan ilçesinde düzenlenen törenle açıldı. Bölgenin gastronomi turizmine ve istihdama katkı sunması hedeflenen proje, Trakya’da hizmet sektöründe nitelikli eleman yetiştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Açılışa Yoğun Katılım
Saros Gastronomi Merkezi’nin açılışına Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, Keşan Kaymakamı Aziz Mercan, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, il ve ilçe protokolü, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende yapılan konuşmalarda, merkezin Trakya’daki gastronomi alanında yeni bir dönemin başlangıcı olacağı vurgulandı.
Mahmut Şahin: “Nitelikli Eleman İhtiyacına Kalıcı Çözüm Getiriyoruz”
Açılışta konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, gastronomi merkezinin kuruluş amacını ve bölgeye sağlayacağı katkıları anlattı.
Şahin, Trakya’da hizmet sektöründe kalifiye eleman eksikliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Saros Gastronomi Merkezi’ni bölgemize kazandırırken yiyecek-içecek sektöründe öğrencilerimizin ve gençlerimizin nitelikli eğitim alarak istihdama katılmalarını amaçladık. Yerel iş birlikleriyle sektörün istihdam sorununu çözmeyi, işletmelerin hizmet kalitesini artırmayı hedefliyoruz.”
Şahin, proje kapsamında İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içinde modern donanımlı bir Gastronomi Mutfağı kurulduğunu, toplam 5 milyon 153 bin 443 TL’lik proje bütçesinin 3 milyon 428 bin TL’sinin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını belirtti.
Eğitimlerle Gastronomiye Yeni Şefler Kazandırılacak
Proje kapsamında ilk olarak 6 usta öğreticiye, coğrafi işaretli ürünlerle yemek hazırlama konusunda 45 saatlik “Eğiticinin Eğitimi” programı verilecek. Ardından “Aşçı Çırağı Eğitim Modülü” ile gençler sektöre kazandırılacak.
Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerler, ajans ve oda iş birliğiyle bölgedeki otel ve restoranlarda istihdam edilecek. Katılımcılara ayrıca iş danışmanlığı, başvuru desteği ve işe uyum süreci takibi sağlanacak.
Vali Sezer: “Saros, Türkiye’nin Yeni Turizm Aksı Olacak”
Açılışta konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin her alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Vali Sezer, bölgeye kazandırılan organize sanayi bölgelerinin ve turizm yatırımlarının kente büyük değer katacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Saros Körfezi’nde nitelikli işletme sayısı az, işletmecilerimiz ise çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyor. Bu merkezde yetişecek aşçılar ve şefler, nitelikli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak. Saros önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin en önemli turizm akslarından biri haline gelecek.”
Keşan TSO Başkanı Şapçı: “Yenilikçi Projelerle Meslek Liselerine Değer Katıyoruz”
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, konuşmasında bölgedeki nitelikli iş gücü ihtiyacına dikkat çekerek, meslek liseleriyle yürütülen iş birliği projelerinin önemine değindi.
Şapçı, “Küresel ölçekte yenilikçi projelere imza atarak meslek liselerimizi güçlendiriyoruz. Saros Gastronomi Merkezi bu vizyonun somut bir örneği.” dedi.
Protokol, Öğrencilerle İpsala Mantısı ve Nişan Kurabiyesi Yaptı
Konuşmaların ardından Vali Yunus Sezer ve protokol üyeleri, öğrencilerle birlikte merkezin açılış kurdelesini kesti. Tören sonrasında Vali Sezer, Genel Sekreter Mahmut Şahin ve Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı önlüklerini giyerek öğrencilerle birlikte İpsala Mantısı ve Nişan Kurabiyesi yaptı.
Bölgesel Kalkınma ve Gastronomi Turizmine Katkı
Saros Gastronomi Merkezi, Trakya’nın turizm potansiyelini gastronomiyle birleştirerek bölge ekonomisine canlılık kazandırmayı amaçlıyor. Nitelikli personel yetiştirme vizyonuyla yola çıkan proje, hem gençlere istihdam fırsatı sunacak hem de Saros Körfezi’ni Türkiye’nin önemli gastronomi destinasyonlarından biri haline getirecek.
HABER MERKEZİ