Buğdayın en büyük zararlısı olarak görülen süne ile mücadele programı belli oldu. Kırklareli genelinde süne ile mücadele çalışmaları hakkında detaylı bilgilere Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yer verildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;” İlimiz toplam tarım alanı yaklaşık 2 milyon 700 bin dekar olup, bu alanın 2 milyon 600 bin dekar alanını tarla bitkileri oluşturmaktadır. Tarla bitkileri içerisinde buğday ekilişi yıldan yıla değişmekle birlikte ortalama 1 milyon 200 bin dekardır.
Buğdayın en büyük zararlısı olan süne mücadelesi çalışmaları her yıl olduğu gibi bu yılda titizlikle yapılacaktır. Bu çalışmalar;
İlkbahar Kışlak Sürveyi,
Kıymetlendirme Sürveyi,
Yumurta Parazitoitlenme Sürveyi,
Nimf Sürveyi'dir.
10 Mart 2020 tarihi itibariyle ilimizde Süne İlkbahar Kışlak Sürveyi çalışmaları başlamış olup halen devam etmektedir. Bağlı bulunduğumuz Trakya Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğündeki konu sorumlusu uzman personel ile yapılacak olan görüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda diğer sürveyler için çalışma programları hazırlanacaktır.
Yapılacak olan sürveylerin sonuçlarının değerlendirilmesi sonrası gerekli görülmesi halinde ilimiz ilaçlama programı hazırlanacak ve üreticilere bilgilendirme yapılacaktır.”
Süne nedir nasıl bir zararlıdır?
Süne, yaklaşık 1 cm boyunda, toprak renginde, yassı vücutlu bir böcektir. Ülkemizin hemen her yerinde bulunur ve bazı yıllar önemli salgınlar yapar. Bilimsel ismi Eurygaster spp. Olan süne tahıllarımızın önemli bir zararlısıdır. Sokucu emici bir ağız yapısına sahiptir.
Sünenin zararı nasıldır?
Tahılları erken dönemde sapından sokup içindeki özsuyu emerek tahılda başak oluşmasını engeller buna “Göbekkurusu” veya “Kurtboğazı” zararı adını veriyoruz. Daha ileriki dönemlerde sokup emme sonucu ise “Akbaşak” zararı oluşmaktadır. Akbaşak zararında başak zarar görmemiş olan başaklara göre daha açık ve beyaz bir renk almaktadır.
Süne nasıl ve nerede yaşar?
Süne, kış soğuklarını ve yaz sıcaklarını yabani otların yada ağaç yapraklarının altında dağlardaki kışlaklarında geçirmektedir. Göbekkurusu ve Akbaşak zararı kışlaktan çıkan kışlamış erginler tarafından meydana getirilmektedir. Kışlaktan inen erginler tahılda yukarıda açıklandığı gibi zararı yaptıktan sonra çiftleşmektedir. Ergin dişi 2 veya 3 sıra halinde olan yumurtalarını buğdaygil yapraklarının veya yabancı otların altına bırakır. Kışlamış erginler yumurtlamayı takiben ölürler. Yaklaşık 1 hafta sonra açılan yumurtalardan 1. dönem nimfler çıkarlar. 1. dönem nimfler beslenmezler ve bir arada toplu olarak bulunurlar. Yaklaşık 1 hafta sonra gömlek değiştirerek 2. dönem nimf haline gelirler. 2. dönem nimfler henüz süt olum dönemindeki tahılların başaklarını sokup emerek oburca beslenirler. Daha sonra gömlek değiştirerek 3., 4. ve 5. dönem nimf haline gelirler. 5. dönemdeki nimf de gömlek değiştirerek yeni nesil erginleri meydana getirir. Yeni nesil erginler kışlayacakları enerjiyi depolamak için oburca buğdayda belenirler. Daha sonra kışlaklarına çekilerek yaz sıcaklarını ve ardından da kışı geçirirler ve rahatsız edilmedikçe kışlaklarını terk etmezler. Yeni nesil nimfleri, doğrudan buğday başağındaki tane üzerinde zararlıdır. Tanede verim kayıplarına neden oldukları gibi sokup emmeleri sırasında salgıladıkları salgılar nedeniyle kalite kayıpları meydana getirirler. Buğday tanesinin proteinini parçalayıcı bir enzim salgılarlar. Buğdaydaki glutenin kimyasal yapısını bozarlar. Böyle buğdaylar ekmeklik olarak kullanılamazlar. Yüksek yoğunlukta bulaşık olan buğdaylar yemlik olarak dahi kullanılamaz.
(Uğur HALEP)
Gündem
Yayınlanma: 09 Nisan 2020 - 12:05
Süne ile mücadele programı açıklandı
Buğdayın en büyük zararlısı olarak görülen süne ile mücadele programı belli oldu
Gündem
09 Nisan 2020 - 12:05
İlginizi Çekebilir