Ana Sayfa Gündem 10 Ekim 2016 1008 Görüntüleme

Sokak köpekleri kısırlaştırılıyor

Sokak köpekleri kısırlaştırılıyor

Babaeski Belediyesi, ilçedeki sokak köpekleri için kısırlaştırma yaptırıyor. İtfaiye Merkezi’ne kurulan mobil araçta veteriner hekim tarafından köpeklere kısırlaştırma operasyonu uygulanıyor. Kısırlaştırılan hayvanlar operasyon sonrası gözetim altında tutuluyor.

Sokak köpekleri için barınak sözü veren Babaeski Belediyesi, hayvanlar için kısırlaştırma işlemini yaptırıyor. Kısırlaştırma ekibinden alınan bilgiye göre; sokak hayvanları kısırlaştırma için toplanmaya devam ediyor. Kısırlaştırmanın birkaç gün daha devam edeceği belirtildi.

 İlk olarak sokakta ki köpekleri toplayan ekipler daha sonra, İtfaiye Merkezi arkasındaki kurulan istasyonda Veterinerler eşliğinde kısırlaştırılıyor. İşlemi gerçekleştiren ekibin başındaki Veteriner Hekim Erhan Mustafa Güney,  sokak hayvanlarının sayısı bilinmediği için sahadaki duruma göre işlemin devam edeceğini devam edeceğini belirtti.  Kısırlaştırılan sokak hayvanları istasyonda hazırlanan bekleme bölmelerinde bekletilip gözetim altında tutuluyor. Peki sokak köpeklerine uygulanan bu işlem ne işe yarıyor?

Faydalı Davranış Değişiklikleri

Kısırlaştırma uygulaması köpeklerin eğitimini, size bağlılığını veya karakterini değiştirmez. Ancak üreme hormonlarından kaynaklanan bazı davranışlarını değiştirebilir. Faydalı olabilecek bu davranışlardan bazıları şunlardır;

İdrar ile işaretleme

Testosteron hormonu, hem erkek hem de dişi köpeklerde, çevrelerini kendi kokularıyla (idrarlarıyla) işaretleme baskısı yapar. Kısırlaştırılmış köpeklerde bu istek giderek azalır. Dolayısıyla köpeğinizi çok daha rahat gezdirebilir, bahçenizi veya evinizin çevresini temiz ve kokusuz tutabilirsiniz.

Evden kaçma

Kısırlaştırılmamış erkek köpekler kızgın bir dişinin kokusunu kilometrelerce uzaktan alabilirler. Testosteron hormonu baskısı nedeniyle köpekler, bu kokunun peşinden giderler. Bu baskıyı karşı koymak çok zordur ve böyle durumlarda erkek köpekler evden kaçarak günlerce geri gelmeyebilir. Hatta diğer erkekler ile girdikleri şiddetli rekabetlerde yaralanabilirler. Kısırlaştırma uygulaması erkek köpekleri bu durumdan kurtarır.

Ev çevresine köpek toplama

Eğer evinizde bir dişi köpek varsa, kızgınlık döneminde salgıladıkları kokuyu kilometrelerce uzaktan alabilen erkek köpekler, evinizin etrafını sarabilir ve günlerce ayrılmayabilirler. Kısırlaştırma uygulaması, çok sıkıntılı olabilecek bu durumu önleyecektir.

Saldırganlık

Yapılan birçok bilimsel çalışmada, üreme hormonlarının köpekleri saldırganlığa teşvik ettiği anlaşılmıştır. Üreme hormonları aynı zamanda hiyerarşik baskıyı da beraberinde getirir. Ataları “Kurt” olan evcil köpeklerin hiyerarşik düzeninde, en üst konumda olanların üreyebildikleri için, üreme hormonlarının yaptığı üreme baskısı, beraberinde hiyerarşik liderlik isteğini ve saldırganlığı getirir. Yapılan çalışmalarda kısırlaştırılan köpeklerin çok daha uysal oldukları ve saldırgan yapılarının azaldığı anlaşılmıştır.

Sosyal sorunlar

Köpeklerin bir sosyal hayatı vardır. Yüksek seviyedeki testosteron hormonu, hem dişi, hem de erkek köpeklerde diğer köpeklerin anlayabileceği belirtiler oluşturur. Bu durum da köpekler arasında bir sosyal rekabet başlatır ve köpeklerin sosyal ilişkileri olumsuz yönde etkilenir. Kısırlaştırılmış köpeklerin sosyal ilişkilerinin çok iyi olduğu bilinen bir gerçektir.

Üste çıkma

Köpeklerde “Inappropriate mounting” (Sakıncalı montaj) olarak adlandırılan bu davranışın sebebi tamamen cinsel dürtü değildir. Köpekler bunu bazen eğlenmek için, oyun amaçlı da yaparlar. Ancak her şekilde oldukça rahatsız edici ve toplum içerisinde küçük düşürücü bir davranıştır. Köpekler, diğer köpeklere, canlı cansız tüm nesnelere ve hatta bazen insanlara karşı da bu davranışı gösterirler. Kısırlaştırma uygulaması bu davranışı tamamen önler.

Yukarıda bahsettiğimiz davranışların tamamını önlemek için, köpekler cinsel olgunluğa erişmeden kısırlaştırılmalıdır. Kısırlaştırma sadece davranışsal olarak değil, köpeklerde sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Eğer bir üretici değilseniz ve köpeklerinizin üremesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilecek imkanlarınız yoksa. Köpeklerinizi kısırlaştırın.

Köpeklerinizde kısırlaştırma sonrasında da, hala davranışsal bozukluklar varsa, o zaman bir profesyonel yardım almalısınız. Özellikle de köpeğinizde saldırgan davranışlar varsa.

Haber: Erhan ERTÜRK

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

1000 dönüm arazi kül oldu

1000 dönüm arazi kül oldu

Tema Tasarım | Osgaka.com