Haber; Ezgi BalmumcuSosyal Güvenlik Kurumu geçici işgörmezlik işlemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.Babaeski Sosyal Güvenlik Merkezi’nin işverenlerin yanında çalıştırdığı işçilerin istirahat alması halinde yapması gereken iş ve işlemler hakkında yaptığı bilgilendirme şu şekilde;
İstirahatli Sigortalıların “Çalışıp/Çalışmadığı Bildirimleri” Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır? İstirahatli olan sigortalıların işyerinde çalışması yasaktır. Bu nedenle işverenler; çalışanları iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinden istirahat aldığında bu durumu takip etmek ve istirahat bittiğinde işyerinde çalışıp çalışmadığını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek zorundadır.
Bildirim Süresi İstirahatli olan sigortalıların işyerinde çalışmadıklarına dair bildirim; sigortalıların hak ettikleri istirahat süresinin bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin verileceği son gün (ayın 7’si ya da 23’ü) mesai bitimine kadar elektronik ortamda verilir.
Bildirim Şekilleri Çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından “elektronik bildirim”Çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından “manuel bildirim”APHB’ (Aylık Prim Hizmet Belgesi) nde eksik gün nedeni olarak “01-istirahat kodu seçilerek” yapılan bildirimAPHB’nde “istirahat süresinde çalışmamıştır” kutucuğu işaretlenerek yapılan bildirimAylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak “12-Birden Fazla” kodunun seçilmesi tek başına yeterli değildir. İlgili ayın aylık prim ve hizmet belgesinde «istirahat süresinde çalışmadı kutucuğu işaretlenmeli ya da “çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından” elektronik/manuel ortamda bildirim yapılmalıdır.Sigortalıların istirahat döneminde eksik gün nedeni süresi ile istirahat süresi aynı olmak zorunda değildir. 10 günlük istirahati için 01-İstirahat bildirilen sigortalıya 25 günlük prim bildirilmiş olabilir. Bu durum sigortalının işyerinde çalıştığı anlamına gelmez, işveren dilerse istirahatli dönemlerde sigortalıyı 30 gün üzerinden atıfet kabulünden(yardım maksatlı) sigortalı bildirebilir.SGK’ mevzuatına göre işveren tarafından, sigortalının rapor parası alabilmesi için raporlu günlerindefiilen işyerinde çalışmadığına dair çalışmazlık belgesi verilmesi gereklidir. İşveren bu belgeyi vererek aslında raporlu günlerde yaptığı (prim günü ve ücret) bildirimin fiili çalışmadan kaynaklanmadığı, atıfet kabilinde(yardım maksatlı) bir ödeme olduğunu kabul etmiş olacaktır. Fiili çalışmadan dolayı bir ücret ödenmesi olsaydı SGK, sigortalıya rapor parası ödemeyecekti. Çünkü SGK mevzuatına göre raporlu olanlar çalışmaya devam ederlerse rapor parası alamazlar.
Birden Fazla Aya Sarkan İstirahat Raporlarında Bildirim Son aylık prim ve hizmet belgesine 01-İstirahat kodu girilmesi yeterlidir. Tüm aylara ait aylık prim ve hizmet belgelerinde 01-istirahat Kutucuğunun işaretlenmesine gerek yoktur. Geçmiş aylık prim ve hizmet belgelerinden birisine 01-İstirahat kodunun seçilmesi yeterli değildir.
Ay İçinde Başlayıp Biten Birden Fazla Raporlar İçin BildirimAylık prim ve hizmet belgesinde 01-İstirahat/Kutucuğunun işaretlenmesi ya da “çalışılmadığına dair bildirim giriş ekranından” elektronik/manuel ortamda her rapor için ayrı ayrı bildirim yapılması gereklidir.
Çalışmadı Bildirimi Gerektirmeyen Haller – Yatarak tedavi süreleri– Hastalık vaka türünde sıra numarası (1) olan 1 ve 2 günlük raporlar– Müstahaklık şartlarını taşımayan raporlar– İşten çıkış sonrası alınan raporlarBildirimin Geç Yapılması Ya da Hiç Yapılmaması Durumunda İdari Para Cezalarıİdari para cezaları brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. İş göremezlik bildirimlerinin geç yapılması halinde işyerine asgari ücretin 1/10 tutarında idari para cezası uygulanır.İş göremezlik bildirimlerinin hiç yapılmaması halinde ise işyerine asgari ücretin 1/2 tutarında idari para cezası uygulanır.İdari para cezası tebligatının Kurum tarafından postaya verildiği tarihe kadar geçen sürede işveren tarafından Kuruma bildirim yapılırsa “Geç Yapılmış” kabul edilip brüt asgari ücretin “1/10” tutarında idari para cezası uygulanır.
4A SİGORTALISI GEÇİCİ İŞGÖREMEZLİK ÖDENEĞİNİN (RAPOR PARASININ) NASIL ALIR Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından
rapor parasının ödenip ödenmediğini E-devlet sisteminden öğrenebilirsiniz. Eğer E-devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz.www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaranız ve E-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.E-Hizmetler, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler, 4A/4B iş göremezlik ödemesi görme. HABER MERKEZİ