Koronavirüs hastalığının tedavisinde kullanılan immün plazma tedavisi ile Babaeski Kızılay Temsilciliği tarafından açıklama yapıldı. İmmün Plazma Bağışı hakkında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;” “COVID-19, 2019 yılında Çin’de başlayan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan SARS-CoV-2 virüsüne bağlı bir hastalıktır. Başlıca öksürme, hapşırma gibi damlacık yoluyla yayılmakla birlikte virüs bulaşmış yüzeyler ve eşyalarla temas ile de bulaşabilmektedir. Hastalık hızlı yayılmakta olup, henüz kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır.
Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazmalar tarih boyunca aşının ilk öncülü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda immün plazma tedavisi 1900’lerin başından bu yana tıp camiasında bilinen ve uygulanan bir yöntem olup, geçmişte dünyayı etkisi altına alan SARS, MERS, Ebola, Kuş Gribi gibi salgınlarda da uygulanmıştır.
Gelinen süreçte şu an günümüzde Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) COVID-19 hastalığından iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisini önermektedir ve ülkemiz başta olmak üzere birçok ülkede uygulanmaya başlanmıştır.
İMMÜN PLAZMA BAĞIŞI HAKKINDA
İmmün Plazma tedavisi nedir?
COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.
COVID-19 tanısı konulan hastalar için kimler plazma bağışında bulunabilir?
• Ulusal mevzuata göre tam kan bağışı şartlarını ve COVID-19 İmmün (Konvalesan) Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi gerekliliklerini sağlayan bağışçılar.
• 18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış ve arası) bağışçılar.
• Erkek ve gebe kalmamış (düşük yapmamış, kürtaj olmamış dahil) kadınlar.
• Daha önce kan transfüzyonu yapılmamış bağışçılar.
• COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu bulunan kişiler.
• Klinik olarak tam iyileşmesinden sonra negatif test sonucu almış kişiler plazma bağışında bulunabilir.
Plazma Bağışı nasıl alınır?
• Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu doldurur ve muayene edilir.
• Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir.
• Bağışçıdan alınan kana laboratuvar testleri uygulanır.
Bu tedavi ücretli mi?
Bu tedavi ücretsizdir.
Tüm masraflar Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Plazma bağışının, bağışçı için riski var mı?
Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir.
Setler kapalı sistem olarak çalışır. İşlem esnasında kan cihazla dahi temas etmemektedir.
Bir bağışçıdan ne sıklıkla plazma alınabilir?
İmmün plazma bağışı, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmek kaydıyla, 7-10 günde bir olmak üzere bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabilir.
Plazma Bağışı Süreci ve Transfer Süreci nasıl işliyor?
• İyileşen hastaların listeleri Sağlık Bakanlığı’nca Türk Kızılay’a bildirilir.
• Plazma bağışı yapılan merkezlerdeki kan hizmetleri görevlilerimiz listede bildirilen vatandaşlarımız ile irtibata geçer.
• Bağışçı olmaya gönüllü vatandaşlarımıza randevu verilerek kan merkezlerine davet edilir. Gelme imkanı olmayan bağışçılarımız Kızılay araçlarıyla alınır ve işlem sonrasında evlerine bırakılır.
• Hastanelerden gelen talepler doğrultusunda plazma ürünlerinin transferi gerçekleştirilir.
• Plazma talebi hasta yakını veya hasta tarafından yapılamaz. Kızılay, bu taleplere, hastaneler ile Kızılay arasındaki kan talep sistemi Medula üzerinden cevap vermektedir.
• İyileşen tüm hastalarımızın bilgileri Sağlık Bakanlığı tarafından Kızılay'a iletilmektedir. Bağış şartları elverişli olarak görünen tüm bağışçı adayları Kurumumuz tarafından aranacaktır.” (Uğur HALEP)
Gündem
Yayınlanma: 21 Nisan 2020 - 11:54
Plazma bağışı ile hayat kurtar!
Koronavirüs hastalığının tedavisinde kullanılan immün plazma tedavisi ile Babaeski Kızılay Temsilciliği tarafından açıklama yapıldı
Gündem
21 Nisan 2020 - 11:54
İlginizi Çekebilir