
*Pınarhisar Belediyesi hazırladığı “Çok Amaçlı Kültür Merkezi” Projesi çalışmalarında bahçe düzenlemesine geçildi. Projenin sonuna yaklaşılıyor.Haber: Aydın BilgiliPınarhisar gazetesi haber muhabirinin haberine göre Pınarhisar’ın kent ziynetlerini öne çıkaran faaliyetlerine aralıksız devam eden Pınarhisar Belediyesi, Pratik Sanat Okulunda yenileme çalışmalarında bahçe düzenlemeye geçerek sonuna yaklaştı. Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Pratik Sanat Okulundaki yenilemenin kısa süre içinde biteceğini, çok yakında tamamlanarak çalışmaların ardından kullanıma açılacağını söyledi. Pınarhisar Belediye Başkanı Mustafa Cingöz, Pınarhisar Belediyesi İnşaat Mühendisi İmar işleri Müdürü Hasan İbrahim Yılmaz ve İnşaat Mühendisi Ufuk Erbay ile Pratik Sanat Okulunda devam eden yenileme çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Mustafa Cingöz Osmanlı’nın son dönem mimarisinden emanet kalan bu tarihi eseri ayağa kaldırmak ve yeniden işlevlendirmek için titizlikle çalıştıklarını belirtti. Pratik Sanat Okulu’nun, Pınarhisar’a tarih anlamında büyük değer kattığını belirten Başkan Cingöz; “Buradaki değerin daha da arttırılması, buranın gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması bizim için önemliydi” dedi.
*Atıl iken Kültür Merkezi olmaya az kaldıPınarhisar Pratik Kız Sanat Okulu taşıdığı önem doğrultusunda Pınarhisar Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar ile Çok Amaçlı Kültür Merkezi ve Sergi Salonu olma yolunda yapılan çalışmaların sonuna yaklaşıldı. Binanın onarımının sonuna gelinirken, dış bölümünde bahçe düzenleme çalışmalarına başlandı. Pınarhisar Pratik Kız Sanat Okulu, Osmanlı son dönemi mimarisi mirası niteliğini taşımaktadır. Yapı mekânsal olarak Pınarhisar kültürel kimliğini yansıtır niteliktedir. İlçe merkezinde bulunan ve girişi hükümet meydanına bakan ve günümüzde kullanımda olmayan bina, zaman içerisinde ilçe emniyeti açısından, güven ve huzuru tehdit edici metruk yapı haline dönüşmüştü. Bu atıl halde bulunan yapıya yeni işlevler kazandırılması ve korunması Pınarhisar ve Trakya kültür mirası adına büyük önem taşımaktadır. Pınarhisar muhteşem kültürel zenginlikleri nedeniyle meydana gelen turizm potansiyelini işlevsel bir hale getirerek ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedeflemektedir. Beşeri olanaklarının kullanarak ilçenin Sosyo-kültürel ihtiyacını karşılayacak, canlanmaya neden olacak, turizm potansiyeli ile beslenen ilçenin daha yaşanabilir kılacak ve yasam kalitesinin iyileştirilmesine katkıda bulunacak çok amaçlı kültür merkezi ve sergi salonu projemizin gerçekleşmesine bu bölgede ihtiyaç bulunmakta idi.
*Bölgede bir ilk olacakPınarhisar Belediyesi hazırladığı “Çok Amaçlı Kültür Merkezi” Projesi ile bölgede bir ilke imza atmıştı. Pınarhisar Belediyesi hazırladığı “Çok Amaçlı Kültür Merkezi” Projesi çalışmalarında daha önce atık durumda olan binanın iç yenilemesi tamamlanarak bahçe düzenleme çalışmalarına geçildi. 2015 yılı içerisinde daha geniş kapsamda ele alınıp geliştirilerek Trakya Kalkınma Ajansı, 2015 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında yapmış olduğu “Pınarhisar Kültür Merkezine Kavuşuyor” adlı proje, yapılan tüm değerlendirmelerin ardından başarılı bulunarak hibe desteği almaya hak kazanmıştı. Gerekli olan karşılıksız mali desteğin tahsis edilebilmesi için Trakya Kalkınma Ajansı ile Pınarhisar Belediyesi arasında sözleşme imzalar atılarak çalışmalara hemen başlanmıştı.Pınarhisar Belediyesi, yapıya ait doku bütünlüğünün korunarak yaşatılmasını sağlamayı amaçlayan bütüncül bir yaklaşımla yalnızca fiziksel olarak değil, sosyal ve ekonomik anlamda canlandırılması da hedeflemiştir. Projemizde yapıyı yalnızca pasif bir sergi objesi olarak değil, yaşayan bir cazibe merkezi olacak şekilde değerlendirilerek ilçe yaşamı içerisinde kullanarak korumak amaçlı, kamusal işlevler yükleyerek tasarlamıştır. İlçenin ihtiyacını karşılayacak ve Sosyo-kültürel canlanmaya neden olacak, kültür-sanat faaliyet ve aktivitelerine imkân sağlayacak, ilçe halkının yasam kalitesini iyileştirmeye ve ilçeyi daha yaşanabilir kılmaya yönelik bölgede ilk olma özelliği taşıyan kültür merkezini ilçenin hizmetine sunmak olarak hedef belirlenmiştir.Turizm sektörü vasıtası ile elde edilen beşeri ve ekonomik girdiler bölgesel kalkınmada önemli rol oynamaktadır. Turizm faaliyetlerinin yoğunlaştığı kültürel ve doğal mirasa sahip bölgeler de altyapı çalışmalarının hızlanması bölgesel kalkınmanın önünü açmaktadır. Ayrıca uzun vadede artan turist sayısı ile birlikte yerel ürünlerin pazara çıkma sıklığı artacak, bölgesel pazarlama dinamikleri hareketlenecektir. Yerel halkın sahip olduğu işletmelerin cirolarının artması, yeni is ve istihdam olanaklarını geliştirecek; girişimcilik, markalaşma, inovasyon, pazarlama ve yatırım gibi kavramlarla yörenin buluşmasına vesile olacaktır. Bu sayede hem turizm türlerinden olan tarih ve kültürel turizminin canlanmasına olanak tanınacak hem de ilçenin Sosyo-kültürel ihtiyaçlarını karşılanmış olacaktır.Proje aynı zamanda, yatırımcıların ve civar bölge ile ilgilenen kesimlerin dikkatini korumaya çekmeyi amaçlamaktadır. Projenin bölge çapında turizm sektöründe yaratacağı katma değer göz önünde bulundurulduğunda proje faaliyetlerinin bir an önce hayata geçirilmesi bölgede büyük önem arz etmektedir. HABER MERKEZİ