Türkiye'nin yüreğini ferahlatan haberi veren Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kök hücre ve yapay deri çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir Türk bilim adamı...
Profesör Doktor Ercüment Ovalı ekibiyle birlikte kendini koronovirüs aşısı ve ilacı bulmak için karantinaya alıp laboratuvara kapattığı ve gece gündüz laboratuarda çalışan ekibi günlerce evine gitmediği alınan haberler arasında...
KAHRAMANLARIMA TEŞEKKÜR EDERİM...
Geliştirdikleri tedavinin onaylandığını aktaran Ovalı, “Ve COVID-19 immün plazma ve tedavisi onaylandı. Kök hücre ise yolda. bir aydır labaratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik.. Acilen Dornaz Alfa, hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA'yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.
Bilimsel verilere göre şu an elimizdeki en etkili tedavi ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyorum.
Bu, 'Konvelsan plazma' dediğimiz insanların çok kısa sürede hayatına dokunabilecek bir tedavi metodu. 'Konvelsan plazma' dediğimiz şey, bağışık insanların kanının diğer insanların tedavisi için kullanılması. Bu metot, EBOLA, H1N1, SARS ve MERS verisine baktığımız zaman etkili oldu” dedi.
PROF. DR. ERCÜMENT OVALI KİMDİR?
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir subayın oğlu olarak, 1961 yılında Kırklareli-Babaeski’de dünyaya geldi.
Tıp eğitimine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış ardından Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde iç hastalıkları ihtisası, İstanbul Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ise hematoloji üst ihtisasını tamamladı.
2009 yılına kadar Trabzon KTÜ’de transplant ünitesi sorumlusu olarak çalışmalar gerçekleştirmiş aynı zamanda Türkiye’nin ilk hücre işlem laboratuvarını açtı.
Henüz 38 yaşında iken profesör unvanını alan Ercüment Ovalı, 2017 yılında Amerika’dan kan ve kök hücreden yapay deri üretti ve bununla ‘en iyi deneysel araştırma ödülü’ aldı.
(Uğur HALEP)
Gündem
Yayınlanma: 18 Nisan 2020 - 11:31
OVALI'DAN MÜJDELİ HABER
Türkiye'nin yüreğini ferahlatan haberi veren Prof
Gündem
18 Nisan 2020 - 11:31
İlginizi Çekebilir