UĞUR HALEP
Babaeski İlçe Müftü Vekili Mücahit Abdullah Ertunç gazetemize yaptığı açılamasında şunları ifade etti;
Türkiye Diyanet Vakfı Babaeski Şubesi olarak Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığımızla işbirliği içerisinde dini esaslara uygun, güven ve emanet bilinci ile hareket ederek dünyanın dört bir yanında kurban sevincini kardeşlerimizle birlikte yaşıyoruz.
“Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla düzenlediğimiz vekâletle kurban kesim organizasyonu kapsamında vakfımıza emanet edilen kurbanları yurtiçinde 430 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında ise yoksulluk ve krizlerin yoğun yaşandığı Afrika ve Arakan başta olmak üzere , Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya, Filistin, Irak, Afganistan, Suriye, Uzakdoğu ve Güney Amerika’nın da aralarında bulunduğu 74 ülkenin 308 bölgesinde keserek hayırseverlerimizin emanetlerini kardeşlerimize ulaştırıyoruz.
Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile kurban bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız İlçe Müftülüğümüze, camilerimizdeki Din Görevlilerimize Müracaat edebilirler.
Ayrıca her gün saat 10.00 -17.00 saatleri arasında Fatih (Küçük) Camii önünde bulunan TDV standımıza uğrayarak bilgi alabilir ve kurban bağışında bulunabilirler.
TDV 2021 KURBAN BEDELLERİ;
YURTİÇİ:1125 TL
YURTDIŞI:925
KURBAN İBADETİNİN MAHİYETİ VE HÜKMÜ
Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim (seferi olmayan) ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
Hanefî mezhebinde kurban kesmenin hükmü vacip olduğudur. Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.
KURBAN EDİLECEK HAYVANDA ARANAN NİTELİKLER
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
KURBAN KESTİKTEN SONRA NAMAZ KILMAK GEREKİR Mİ ?
Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.
Gündem
Yayınlanma: 01 Temmuz 2021 - 10:46
"Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş"
UĞUR HALEPBabaeski İlçe Müftü Vekili Mücahit Abdullah Ertunç gazetemize yaptığı açılamasında şunları ifade etti;Türkiye Diyanet Vakfı Babaeski Şubesi olarak Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığımızla işbi
Gündem
01 Temmuz 2021 - 10:46
İlginizi Çekebilir