Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce görevlendirilen ekip tarafından büyükbaş hayvancılık işletmelerinde arilik çalışmalarına devam ediliyor.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından arilik çalışmaları ile ilgili şunlar kaydedildi;” Çin' de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran coronavirus salgınına karşı ülke genelinde mücadelenin tüm alanlarda sürdürülebilmesi için Devletimiz tarafından bugüne kadar alınan önlemler ve tedbirlerin dikkatle takip edilip, yerine getirilmesi, hastalığın yayılıp önlenmesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda bir yandan koronavirüs tedbirleri kapsamında çalışmalarımızı yürütürken bir yandan da Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Programı doğrultusunda il genelinde Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brusellozu hastalıklarından ari olan büyükbaş hayvancılık işletmelerimizde arilik çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam etmektedir. Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşımının temini ve üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması adına gerekli önlemler alınmaktadır. “
Sığır Tüberkülozu Nedir?
Hayvan sağlığının güvence altında olmadığı durumlarda, insan sağlığı ue sürdürülebilir gıda güvenilirliğini temin etmek mümkün değildir. Çünkü insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların birçoğunu hayvansal gıdalardan ve hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar oluşturur. Tüberküloz özellikle hayvansal gıda arzında, gıda güvenilirliğini tehdit eden hastalıklardan biridir.
Sığır Tüberkülozu kronik ve bulaşıcı bir hastalıktır. Sığır tüberkülozu, insanlarda da görülebilen zoonoz bir hastalıktır. Hayvanlarda özellikle akciğer, diğer organ ve dokularda kazeöz (peynirleşme) karakterde tuberküllerin oluşmasıyla belirlenen kronik ve bulaşıcı enfeksiyöz bir hastalıktır. Hayvanlarda tüberküloz etkenleri vücuda genellikle solunum ue sindirim yoluyla girerek hastalık meydana getirir. Hayuanların barınaklarda çok sıkışık bulunmaları, hijyenik koşulların iyi olmaması, uygun olmayan bakım ve beslenme koşulları, temiz hava ve egzersiz yetersizliği, dışarıdan sürüye kontrolsüz hayvan girişi, enfekte hayvanların sütleriyle buzağıların beslenmesi hastalığın bulaşmasını ue yayılmasını kolaylaştırır. İnsanlara bulaşma genelde enfekte et ve sütün tüketilmesiyle gerçekleşir
Gıda güvenilirliği açısından önemi
Tüberkülozlu etlerin tüketilmesi insan sağlığını tehdit eder; ancak kesimhanelerde veteriner kontrolü altında hastalıklı etlerin gıda zincirine katılması mümkün değildir. Tüberküloz hastalığından korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınınız. Kırmızı eti çiğ veya az pişmiş olarak tüketmeyiniz. Isıl işlem görmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmayınız.
Hastalıkla mücadele
Kesimhanede kesim sonrasında sığır tüberkülozu tespit edilmesi halinde hayvan sahiplerine tazminat ödenir. Sığır Tüberkülozu tespit edilen hayvanın bulunduğu işletmede mevcut tüm sığırlarda, tüberkülozunun varlığı yönünden hastalık taraması yapılır. Sığır tüberkülozuyla mücadele kapsamında karantina, kesim ve imha tedbirleri uygulanır. Sığır tüberkülozu tespit edilen hayvanın bulunduğu işletmede, sürüye ait altı haftalıktan büyük tüm hayvanlarda tüberkülin testi uygulanır. Pozitif sonuç veren sığırlar şarta tabi kesime sevk edilir.
Hayvan başına destekleme
Hem hayvan sağlığının korunması hem de halk sağlığının güvence altına alınması amacıyla süt sığırı işletmelerinde bulunan sığırlar, sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu hastalıkları açısından kontrol edilir. Hastalık tespit edilmeyen işletmeler sertifikalandırılarak, işletme sahiplerine hayvan başına "Hastalıktan Ari İşletme Destekleme" ödemesi yapılır.
(Demet CABBAR)
Gündem
Yayınlanma: 01 Nisan 2020 - 12:05
Kırklareli'nde arilik çalışmalarına devam ediliyor
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce görevlendirilen ekip tarafından büyükbaş hayvancılık işletmelerinde arilik çalışmalarına devam ediliyor
Gündem
01 Nisan 2020 - 12:05
İlginizi Çekebilir