Babaeski Muharip Gaziler Derneğince Düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatının 43. Yıl dönümü kutlama programına İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Erhan Öztürk, Kurs Öğretmenleri ile bir grup öğrenci de katıldı.Haber: Aydın BİLGİLİKıbrıs Barış Harekatının 43. Yıldönümü Babaeski Muharip Gaziler Derneği Önünde düzenlenen törenle kutlandı.Babaeski Muharip Gaziler Derneği önünde düzenlenen tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.Muharip Gaziler Derneği önünde düzenlenen kutlama törenine ilçe Kaymakamı Tarkan Keskin, 1. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Coşkun Önal, Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı,Başkan Yardımcısı Ayhan Sertgün, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mustafa Gümüşoğlu, İlçe Müftüsü Mehmet Şimşekoğlu, Polis Merkezi Amiri Yakup Bakıcı, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Erhan Öztürk ve Sporcular, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Namık Kahraman ve Gaziler, Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Özcan ve gazi yakınları katıldı.Kıbrıs Barış Harekatının 43. Yıldönümü dolayısı ile ilgili olarak Babaeski Muharip Gaziler Derneği önünde düzenlenen kutlamalarda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Dernek Başkanı Namık Kahraman yaptı.Kahraman yaptığı konuşmada şunlara yer verdi; Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım,Sayın Tugay komutanım, Sayın Müftüm, Komutanlarım, Sevgili Gaziler, Kıymetli Misafirlerimiz, bu önemli günümüzde bizleri yanlız bırakmadığınız için hoşgeldiniz diyor şükranlarımı sunuyorum.Bugün burada Kıbrıs Barış Harekatının tam 43. Yılını kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Tam 43 Yıl oldu. 20 Temmuz 1974-14 Ağustos 1974.Öncelikle sizlere Kıbrıs Adasının öneminden söz etmek isterim.Kıbrıs Adasının Önem;Kıbrıs Adası 9282 KM² yüz ölçümü ile Akdenizin en büyük adası olan Kıbrıs adası Türkiye’ye 65,Yunanistan’a ise 965 Km dir. Dünyanın oluşumunda Anadolu ile bitişik olan ada zamanla İskenderun bölgesinden koparak uzaklaşmıştır.Kıbrıs yeryüzünde bakır madeninin ilk işlendiği yerdir. Bu nedenle Kıbrıs’ın adı bakırla ilgilidir.Bakır latince (Cuprum) anlamındadır. Kıbrıs adası Akdeniz’de çok öneme haiz bir konumdadır. Bu özelliği nedeniyle tarih boyunca çeşitli milletlerin istilasına uğramıştır. Kıbrıs 1571 yılında Osmanlı idaresine geçmiştir. 300 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalan Kıbrıs 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinde (93 Harbi) Osmanlıları destekleme karşılığında 1878’de İngiltere’ye geçici olarak bırakılmıştır. İngiltere 1. Dünya Savaşının başında Kıbrıs bir oldu bittiye getirerek İlhak ettiğini açıklamıştır. Türkiye’nin güvenliği için Kıbrıs yüksek bir değer ifade eder.
Kıbrıs Barış Harekatı (20 Temmuz-22 Temmuz 1974)Türk Silahlı Kuvvetleri 20 Temmuz 1974 sabahı havadan atma, indirme ve denizden çıkarma yaparak Kıbrıs’a harekat başlamıştır. Uçakların bombardımanından sonra saat 07.05’den itibaren hava indirme ve uçar birlikler harekatı ile hava indirme ve komondo Tugayları Gönyeli ve Larnı bölgelerine indirilmeye başlanmış, Mersin’den Ertuğrul gemisi ve 33 çıkarma gemisi ile hareket eden çakmaz özel kuvveti Girne’nin batısında ki Pladini Yavuz plajına çıkmaya başlamıştı. 20 Temmuz sabahı büyük baskına uğrayan Rumlar zamanında toparlanıp karşı harekete geçememişlerdir. İlerleyen saatlerde Rum birliklerinin tüm cephelerden yaptığı paraşütle atlayan ve helikopterlerle inen birliklerimiz ile denizden çıkan birliklerimizin birleşmelerini önleme gayretlerini kahramanca savaşan mehmetçikler ve birlikte savaştığı kıbrıslı mücahitler boşa çıkarmıştır. 22 Temmuz 1974 saat 17.00’de çıkarma yapan birliklerimiz ile inen birliklerimizin birleşmeleri sağlandı. Harakat doğu ve batı yönünde gelişerek Rumhedefleri tek tek ele geçirildi. Girne-Lefkoşe yolu tamamen Türk birliklerinin konrtolüne girdi. Türkiye BM Güvenlik Konseyini aldığı ateşkes kararını 22 Temmuz 1974 saat 17.00’de kabul edip uygulamaya koyduğunu ilan etmiştir.23 Temmuz’da 29 araçlık bir Rum konvoyu hava indirme taburu tarafından pusuya düşürülerek imha edildi. Bu gelişmeler üzerine Yunanistan’da cunta, Kıbrıs’ta Sampson istifa ettiler.Garantör devletler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından Kıbrıs’ta barışı ve anayasal düzeni yeniden kurmak amacıyla 25 Temmuz’da Cenevre’de başlayan görüşmeler Yunanistan ve Rumların uzlaşmaz tutumlarından dolayı sonuçsuz kaldı. Mevcudu 40 bini bulan Türk birlikleri oldukça dar bir alana sıkışmış durumdaydılar. Birliklerin uzun süre bu dar bölgede bekletilmeleri emniyetleri açısından uygun değildi. Ateşkes ile birlikte Türk birliklerinin ilerleyişlerini durdurmaları üzerine adanın her yanında ki binlerce Türk Rumlar tarafından kuşatılmıştı.
- Kıbrıs Barış Harekatı(14 Ağustos-16 Ağustos 1974)
Cenevre Konferansının başarısızlığa uğraması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri ikinci Barış Harekatına başladı. 14 Ağustos günü saat 06.02 dan itibaren 28. Ve 39. Tümenler Magosa ve Boğaz Deniz üssünü ele geçirmesi üzerine doğuya doğru taarruza başladılar. Kıbrıs Türk Kuvvetleri alayı ile Lefkoşe Sancağı ve komonda tugayı kolordu bölgesinin batı kesimini savunmakla görevlendirilmişlerdi.
- ve 39. Tümen birlikleri süratle ilerleyerek 14 Ağustos akşamı Serdarlı ve Paşaköy’e ulaştılar ve soydaşlarımızla kuçaklaştılar. Türk askeri karşısında çareyi kaçmakta bulan Rumlar mağlubiyetin açısını çıkarmak için 14 Ağustos’ta Taşkent terazi atlıları Muratağa ve Sandallar köylerinde savunmasız çoğu çocuk kadın ve yaşlı olmak üzere yüzlerce Türk’ü topluca ve vahşice öldürmüştür.
15 ve 16 Ağustos’da doğu ve batı istikametlerde ileri harekatımıza devam eden birliklerimiz Magosa, Lefkoşe ve Lefke hattının kuzeyinde kiş bölgeyi tamamen kontrol altına almışlardı. İkinci harekat 16 Ağustos saat 17.00’de ilan edilen ateşkes ile son buldu.Sonuç olarakSonuç olarak Kıbrıs Barış Harekatı ile Kıbrıs Türklerinin can güvenlikleri sağlanmış, Rumların ENOSİS hayali, Akdeniz’in karanlık sularına gömülmüştür. Bu harekatta 498 Türk askeri Şehit olmuş, 1200’de yaralanmıştır. 70 Kıbrıslı Mücahit ve 270 Kıbrıs Türkü şehit olmuş,1000 Kıbrıs Türk’ü de yaralanmıştır.13 Şubat 1975 tarihinde Kıbrıs Türk federel Devleti 15 Kasım 1983 tarihinde de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti( KKTC) ilan edildi.Kıbrıs’da Türk ve Rumların arasında yapılan tüm görüşmelerde Rumların uzlaşmaz tutumları nedeniyle günümüze kadar bir sonuç alınamamıştır. Uğrunda Şehit verdiğimiz, Kan döktüğümüz toprakları kutsal bir emanet olarak görüyoruz.
UMARIZ AKITILAN KANLAR BOŞA GİTMEZ. Muharip Gaziler Derneği Başkanı Namık Kahraman’ın konuşmalarını sonra bir açıklama yapan Babaeski İlçe Kaymakamı Tarkan Keskin şunlara yer verdi; Kıbrısla ile gili vermiş olduğunuz mücadeleyi Başkan konuşmasında ayrıntılı bir şekilde söyledi. Biz özellikle gençlerimizi de buraya getirmek istedik . Çünkü gençlerimiz tarihlerinden ders alarak geleceğe bakacaklar. Ben her konuşmamda belirtiyorum.Bu toprakları bize yurt olarak bırakan ecdad çok mücadele etti. Çok kanlar döktü. Kıbrıs’ta bizim vatan toprağımızdır ve başkanında söylediği gibi çok stratejik öneme sahiptir. Hem bulunduğu konum, hem de içinde bulundurduğu çevherler vs. İle de çok önemli bir stratejik duruma da sahiptir. Bizim vatan toprağımızdır. Bu vatan toprağınıda elimizden almak istediler fakat biz tam bugün 20 Temmuz’da başlattığımız çıkartma ile onların bu emellerini engelledik. O yüzden biz öncelikle orada verdiğimiz şehitlerimizi rahmetle analım. Ve siz ve Türkiye’de ki tüm Gazilerimize de minnetlerimizi ve şükranlarımızı bildirelim.Bizim bu Kıbrıs ile alakalı verdiğimiz her türlü çabalara rahmen karşı taraftan aynı adımı görmedik ve bugüne kadar da hatta son bir ay içerisinde de yapılan müsakerelerde de bir sonuç elde edilemedi ama Kıbrıs bizim vatan toprağımızdır ve biz orayı kesinlikle bırakmayacağız. Sizlerin verdiğiniz emekleri ve döktüğünüz kanları da zayii etmeyeceğiz.Ben bu vesile ile vatan için kan dökmüş canını vermiş bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Sizin gibi bu uğurda şaadet mertebesine erişememiş fakat Gazi olmuş büyüklerimizi de minnetle yadediyorum. Sizlere tüm vatan adına teşekkür ediyorum. Ebediyete intikal etmiş Gazilerimizi de rahmetle anıyorum. Bizleri buraya davet ettiğiniz içinde çok teşekkür ediyorum.Muharip Gaziler Derneği Önünde düzenlenen törende İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünden iki öğrenci Şiir ve İstiklal Marşımızı okudu. Müzik Öğretmeni Mürhen Sarmacı ise kemanı ile eşlik etti ve Onuncu Yıl Marşını seslendirdi.Yapılan konuşmaların ardından Dernek Cami İmam-Hatibi Kuranı- Kerim okudu ve İlçe Müftüsü Mehmet Şimşekoğlu ise Dua edildi.Muharip Gaziler Derneği önünde düzenlenen programda konuklara çeşitli ikramlar yapıldı ve programın sonunda birde hatıra fotoğrafı çektirildi. HABER MERKEZİ