Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi “KARAKURT” Tanıtım ve Araç Dağıtım Töreni’nde konuştu. Bakan Uraloğlu, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladığımız bu özel gün, Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibimizin tanıtım ve araç dağıtım töreninin sevinciyle birleşerek, bizler için daha da anlamlı bir güne dönüştü.” ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, bu özel günde emeğin, dayanışmanın ve fedakârlığın en güzel örneklerinden birini sergileyen karayolcularla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Uraloğlu, “Alın teriyle ülkemize ve milletimize hizmet eden tüm işçi ve çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyor, dayanışma ruhumuzun daim olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Karayolları Genel Müdürlüğünün afetlere karşı kararlı duruşunun bir nişanesi olan Hafif Seviye Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi KARAKURT’u tanıtmak ve araç ile ekipmanların dağıtım törenini gerçekleştirmek üzere bir araya geldiklerini ifade eden uraloğlu, “Bu an yalnızca bir tören değil aynı zamanda milletimize verdiğimiz ‘her zaman yanınızdayız’ sözünün de somut bir nişanesidir.” dedi.
“23 Nisan’da Ulaşım Altyapımız Depreme Hazır Olduğunu Kanıtladı”
Son yıllarda hem dünya genelinde hem de Türkiye’de sel, deprem ve orman yangını gibi doğal afetlerin sıklığının ve yıkıcı etkisinin görüldüğüne dikkati çeken Uraloğlu, bu olumsuz durumların tüm dünyayı ilgilendiren temel sorunların başında geldiğini söyledi. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Özellikle, asrın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depremleri ve 23 Nisan’da yaşanan İstanbul Depremi bizlere bir gerçeği milletimiz nazarında bir kez daha hatırlattı. Hamdolsun, bu son depremde bir can kaybı yaşamadık. Bakanlığımız sorumluluğundaki karayollarımız, havalimanlarımız, tren ve metrolarımızda, deniz yapılarımızda çok şükür herhangi bir sıkıntı olmadı. 23 Nisan’da ulaşım altyapımız depreme hazır olduğunu kanıtladı.”
Söz konusu durumunda bir tesadüf olmadığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, son 23 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, Türkiye’deki deprem gerçeğini merkeze alarak başlattıkları seferberliğin bir sonucu olduğunu vurguladı.
1999’daki Marmara Depremi’nin ardından, Türkiye’nin en önemli metropolü olan İstanbul’da, Marmara ve Ege bölgelerinde, deprem gibi afet durumlarında kullanılacak, dirençli bir alternatif karayolu koridoruna ihtiyaç olduğunun ortaya çıktığını anımsatan Uraloğlu, “Afetlere karşı hazırlıklı olmanın, arama ve kurtarma ekiplerimizin sayısını ve gücünü artırmanın, bir tercih değil, bir zorunluluk olduğunu çok iyi biliyoruz.” diye konuştu.
“AFAD ile İş Birliği İçinde Ekiplerin Kurulması İçin Çalışmalara Başladık”
6 Şubat Depremlerinin yaşandığı dönemde Karayolları Genel Müdürü olarak depremin ilk saatlerinde sabah on gibi deprem bölgesine ulaştığını ifade eden Uraloğlu, deprem gecesi kar fırtınası beklendiğini ve teyakkuz halinde yağışın yoğun beklendiği noktalar için önlemler alıp ekipleri yönlendirdiklerini anlattı. Uraloğlu, sabaha karşı deprem haberini alır almaz bölgeye koştuklarını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
“Tabi bu kadar büyük bir felaket ile karşılaşacağımızı tahmin bile edemedik. Ne kadar büyük bir depremle, asrın felaketi ile karşı karşıya kaldığımızı bölgeye geldiğimizde anladık. Ortalık adeta mahşer yeri gibiydi ama bu ağır tablo karşısında dahi ümitsizliğe kapılmadık. Artçı depremler ve çetin kış şartları sebebiyle insan iradesini aşan pek çok sıkıntıyla karşılaştık. Ancak bir an dahi insanımızı yalnız bırakmadık. O dönemde daha verimli ve etkin kurtarma faaliyetleri gerçekleştirebilmek için Karayolları Genel Müdürlüğümüz bünyesinde de arama kurtarma ekipleri kurma fikri aklımızda yer etti. En kısa sürede AFAD ile iş birliği içinde tarihi bir adıma imza atarak bu ekiplerin kurulması için çalışmalara başladık.”
459 Kişilik Kurtarma Ordusu
Olası afetlerde milletin yanında olmak, enkaz altında bir cana daha ulaşmak, bir sevenin, bir ailenin umudunu yeniden yeşertmek için “KARAKURT” ekiplerini kurduklarını belirten Bakan Uraloğlu, “KARAKURT’lar aslında bir ekipten ziyade karayollarının 17 bölge müdürlüğünde, her biri 27 gönüllü kahramandan oluşan toplam 459 kişilik bir kurtarma ordusudur. Ekiplerimizin her biri asgari olarak 18’i asil, 9’u yedek olmak üzere toplam 27 kişiden oluşuyor. Her biri, afet anında, afetzedelerin aranması ve kurtarılması için özel olarak eğitilmiş, donatılmış ve akredite edilmiş birer umut neferidir.” dedi.
Bu ekiplerin afetlerin ilk anlarında, zamanla yarışarak bir hayat kurtarmanın ne kadar kıymetli olduğunu bilen gönüllülerden oluştuğunu da sözlerine ekleyen Uraloğlu, “KARAKURT’lar, Karayolları’nın 75 yıllık saha deneyimini, disiplinini ve millet sevgisini afet yönetimine taşıyan bir köprüdür. Bu ekipler, olağan zamanlarda da durmaksızın çalışacak. Eğitimlerle, tatbikatlarla ve AFAD ile iş birliği içinde, her an hazır olacaklar.” diye konuştu.
Kırıcı, kesici aletlerden jeneratörlere, özel tasarlanmış konteyner depolardan kişisel donanımlara kadar tüm ekipmanların, KARAKURT’ların hızını ve etkinliğini artırmak için titizlikle hazırlandığını söyleyen Bakan Uraloğlu, bugün burada dağıtılan araçların da bu kahramanların afet bölgelerine bir an önce ulaşmasını sağlayacağını ve onların cesaretine arkadaşlık edeceğini ifade etti.
KARAKURT ekiplerinin, Karayolları’nın alın teriyle yoğrulmuş bir vefa öyküsü olduğunu anlatan Bakan Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“KARAKURT’lar, milletimizin en zor anlarında, ‘Devletimiz burada, yanımızda’ dedirtmek için var. Elbette her zaman dua ediyoruz ki yüce Rabbimiz afetlerle ülkemizi sınamasın, vatanımızı esirgesin ama olası bir afette ekiplerimiz; bir annenin evladına kavuşmasına, bir babanın ailesine sarılmasına, bir çocuğun yeniden gülümsemesine vesile olacaklar inşallah. KARAKURT’lar, 17 bölgede, 459 gönüllüyle Türkiye’nin dört bir yanında umudun ve cesaretin simgesi olacak.”