
1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe giren yasaya göre GSS'ye tabi olanlar asgari ücretin yüzde 3"ü olan 53 TL ödeyerek özel hastaneler dahil tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Konuyla ilgili gazetemize bir dizi açıklamalarda bulunan Babaeski SGK Müdürü Özcan ARMAĞAN, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi; "'6824 Sayılı Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile KHK'de değişiklik yapan kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte Genel Sağlık Sigortalılarına çok önemli kolaylıklar sağlandı. Kanuna göre Memur. Bağ-kurlu, SSK lı çalışan veya bunların bakmakla yükümlüsü olmayanlar ayda 53,33 TL ödeyerek sağlık güvencesine sahip olacaklar. Üstelik sadece kamu sağlık tesislerinden değil. aynı zrmandaözel sağlık hizmet sunucularından ve üniversite hastanelerinden yararlanma imkân arma sahip olacaklar'" dedi.
ESKİ BORÇLAR YENİ PRİM ÜZERİNDEN YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Herhangi bir gelir testi yapılmaksızın çalışmayan herkesin yararlanacağını belirten Özcan Armağan. "Bu uygulamada aylık 53.33 TL'yi de Ödeyemeyecek olan sigortalılarımız ise gelir testine başvurarak aile içindeki gelirlerinin brüt asgari ücretin 3'tc Linin altında olduğu tespit edilmesi halinde, herhangi bir prim ödemesi yapmadan sağlıktan yararlanabilecekler. Bugüne kadar ödenmemiş olan GSS prim borçlan ise yeni prim oranı üzerinden güncellenecek ve gecikme cezaları silinerek yapılandırılacak. Aynı zamanda Nisan ayına kadar olan borçlar sigortalılarımızın sağlıktan yararlanmasına engel olamayacak. Eski GSS prim borcu olsa da yapılandırıldığı için aylık primlerini ödeyen sigortalılarımız da sağlıktan yararlanabileceklerdir" diye konuştu.
DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı, bir işyerinde çalışanlar ile emekliler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden zaten yararlanıyor. Bu kişiler için herhangi bir değişiklik olmayacak. Söz konusu düzenleme çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayanları ilgilendiriyor.
GELİR TESTİ ZORUNLULUĞU KALKTI
Yapılan yeni düzenlemeyle, gelir seviyesine bakılmaksızın, herhangi bir işte çalışmayan kişiler aylık 53.33 lira prim ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan tüm özel hastaneler, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinde tedavilerini yaptırabilecekler. Aylık 53.33 lira prim ödemeyi kabul eden kişiler gelir testi yaptırmayacaklar.
Hane halkı içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri ise devlet tarafından karşılanacak. Bu kişiler gelir testine girecek. Test sonucunda hane içindeki fert başına gelir 592.50 liranın altında çıkarsa o vatandaşın primi Hazine tarafından karşılanacak. Vatandaşın prim ödemesi gerekmeyecek.
gelir testi nedir?
Gelir testi ailelerin genel sağlık sigortası primlerinin kim tarafından ödeneceği ve ne kadar olacağını belirlemeye yönelik yapılıyor. Sosyal güvencesi olmayan, 18 yaşını doldurmuş olan herkes ve yeşil kartlıları doğrudan ilgilendiren bu test, sigortalılar gibi yasayla belirlenmiş kişileri ilgilendirmiyor.
Söz konusu test ödemelerinin miktarını belirlemek amacıyla yapılıyor. Aynı çatı altında yaşayan kişilerin aylık gelirlerinin toplanarak, aile içindeki bireylere eşit bölünmesiyle belirlenen aylık gelire göre prim borçlarının belirlendiği bu test sonrasında sigortaya kayıt yaptırılıp sağlık hizmetlerinden faydalanılıyor.Dedi.HABER MERKEZİ