Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’nin Göç Yönetimi Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Göç meselesinin küresel bir sorun haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin güvenliği ve demografik yapısının korunmasının, ülkesinin en öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirtti.
Erdoğan, Suriyeli muhacirlerin Türkiye'ye geliş sürecinde, bu insanların Türkiye'deki eğitim ve entegrasyon süreçlerinden başarılı bir şekilde geçtiğini ifade ederek, geçmişteki yardımsever yaklaşımını savundu. Türkiye'nin tarihi boyunca, Anadolu’nun her zaman bir göçmen yurdu olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Her türlü zulümden kaçan insanlar Türkiye'ye sığındı. Bugün de aynı misyonu devam ettiriyoruz," dedi.
Cumhurbaşkanı, göçmenlerin ekonomik katkılarına dikkat çekerken, Türkiye’nin kalkınması ve hedeflerine ulaşabilmesi için beşeri sermayeye ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Göçmenlerin sadece güvenlik açısından değil, ekonomik ve kültürel etkileşim açısından da Türkiye için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Erdoğan, “Göç, yeni bir buluşmadır ve her alanda olumlu etkiler oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
Erdoğan, Türkiye'nin göç politikalarının net olduğunu ve bu konuda hiçbir şekilde geri adım atılmayacağını söyledi. Göçmenlerin Türkiye’ye entegrasyonunun büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Toplumumuza entegre olmuş, ekonomimize katkı sağlayan kardeşlerimizle ilgili daha rasyonel politikalar geliştireceğiz," diyerek, gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalara dikkat çekti.
Fotoğraf: T.C. Cumhurbaşkanlığı
Ali COŞGUN