
Haber: Aydın BİLGİLİTürkiye Büyük Meclisinde (TBMM) Çıraklık Eğitiminin Zorunlu Eğitim Kapsamına alınması ile ilgili görüştüğümüz Babaeski Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Göksel Baytok bir dizi açıklamalarda bulundu.Babaeski Mesleki Eğitim merkezi Müdürü Göksel Baytok Çıraklık Eğitiminin Zorunlu Eğitim Kapsamına alınması konusunda gazetemize yaptığı açıklamalarda şunlara yer verdi.;“Türkiye Büyük Millet Meclisinde çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasına yönelik reform niteliğinde hükümler içeren tasarının yasalaşmasıyla, Türkiye genelinde lise çağında hem eğitim almak hem meslek öğrenmek hem de para kazanmak isteyenler için 31 alan 152 farklı dalda “mesleki eğitim merkezlerinde“ eğitim imkânı sunulacak. TBMM Genel Kurulu´nda kabul edilen Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile Bazı Kanun ve KHK´larda Değişiklik Yapan Kanun´da yer alan, çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alındı. Kanun gereği Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki 338 çıraklık eğitim merkezinin mesleki eğitim merkezleri adıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanması yönünde çalışmalar yürütüldüğü, amacın, sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini sağlamaktır. TBMM Genel Kurulu´nda kabul edilen tasarının yasalaşması ile küçük esnafın mesleğini iş başında öğreteceğini ve mesleği devam ettirecek iş gücünün oluşacağını, ayrıca sektörün fabrikalarda nitelikli iş gücü yetiştirebileceğini ve teknik yükseköğretim kurumlarına meslek lisesini bitirenlerin gitmelerinin önünün açılacağını belirtildi.
İşverenle sözleşme imzalanacakDüzenleme ile 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler, fen lisesi, Anadolu lisesi, sosyal bilimler liseleri, imam hatip, mesleki ve teknik Anadolu lisesi gibi tercihlerinin yanında, mezuniyetlerinin ardından ustalık ve iş yeri açma belgesi alabilecekleri mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecekler. Bu uygulama, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren uygulamaya konulacak. Öğrencilerimiz, mesleki eğitim merkezlerinde hangi alanda yetişmek istiyorsa o alandaki işveren ile koordinatör öğretmeni ve velisi ile birlikte bir sözleşme imzalayacak. Sözleşme doğrultusunda, haftada 2 gün mesleki eğitim merkezinde akademik dersler ile iş güvenliği dersleri alacak. Haftanın 4 günü ise sözleşme yapılan sektörde iş başında eğitim alacak. İş başı eğitimleri, ustanın nezaretinde koordinatör öğretmenin denetiminde olacak. Bu alanı seçecek olan öğrenciler hem iş başında meslek öğrenecek, hem eğitimine devam edebilecek hem de çalışıp para kazanabilecek. Çırak öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkanına kavuşmasını sağlayacaktır.
TEOG ile de geçiş yapabilecekLiselere yerleştirmelerin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamındaki puanlar esas alınarak yapıldığını anımsatarak, herhangi bir lise programına kayıt hakkı kazanmış öğrencilerin istemesi halinde mesleki eğitim merkezlerine geçiş yapabileceklerdir. Çırak öğrencilere, asgari ücretin yüzde 30´undan az olmamak kaydıyla ücret ödeneceğini, ayrıca öğrencilere ödenecek ücretin üçte ikisini (390 Lira´nın 260 Lirasını) devletin karşılayacağını, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim alan öğrencilerin, lise 1. sınıftan iş başında eğitim alacaklarını, aynı anda sigortalarının yapılıp ücretlerinin ödenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca meslek lisesi öğrencilerinin ise atölyede eğitim aldığı 10, 11 ve 12. sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanacağını belirtildi.
İş yeri açacaklara 50 bin hibe 100 bin lira krediÖğrencilerin mesleki eğitim merkezlerindeki 4 yıllık eğitim ve mezuniyetlerinin ardından, ustalık ve iş yeri açma belgesi alacağını ve isterlerse iş yerlerini açabilecekleri, "Çırak öğrencilerin, isterlerse açık liselerde fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilecekleri, üniversite sınavlarına girebilecekler." bilgisini paylaşıldı. İş yeri açmak isteyen mesleki eğitim merkezi mezunları için de yeni imkânlar hazırlandığını bildirilerek, "MEB ile KOSGEB arasında imzalanan protokol gereği, 50 bin lira hibe ve 3 yıl geri ödemesiz, 100 bin liralık faizsiz kredi imkânı sunulacaktır. Mesleki eğitim merkezlerinde başlangıç olarak 31 alan 152 meslek dalında eğitim verilmesinin planlandığını dile getirildi, Bu alanları sektörün ihtiyaçları doğrultusunda artırılabileceği, çıraklık eğitim merkezlerindeki mevcut 73 bin dolayındaki öğrencinin de fark derslerini vererek meslek lisesini tamamlayabileceklerdir. HABER MERKEZİ