
Haber; Ezgi Balmumcu
Babaeski Görkey İlçe Halk Kütüphanesi koleksiyonundaki 12 bin 762 adet kitap ve 52 adet dergi ile Babaeski halkının bilgi ihtiyacını karşılamaya devam diyor.2017 yılında 12 bin 654 kişi tarafından ziyaret edilen Görkey İlçe Halk Kütüphanesi’nde toplam 5 bin 452 kitap ödünç verildi. Şubat 2018 tarihi itibari ile bin 884 üyesi bulunan Babaeski Görkey İlçe Halk Kütüphanesi’nde okuyucuların oturup ders çalışabileceği ve kitap okuyabileceği 20 kişilik bir salonu var. Okuyuculara ayrılan 4 adet bilgisayar ile internette araştırma yapabilir, ücretsiz yazıcı ve fotokopi hizmetinden de yararlanabilirler. Kütüphane koleksiyonundaki tüm kitaplar otomasyon sistemine kayıtlı. ‘’koha.ekutuphane.gov.tr.web’’ adresi üzerinden kütüphaneye gelmeden, hangi kitapların kütüphanede mevcut olup olmadığı görülebiliyor. Hangi yaş grubundan olursa olsun tüm Babaeski halkı Görkey İlçe Halk Kütüphanesi’ne üye olduktan sonra bir defada 3 kitap ödünç alabiliyor ve 15 gün süreyle ücretsiz kullanabiliyor.Babaeski Görkey İlçe Halk Kütüphanesi’nde 2017 yılında en çok okunan kitaplar; Kocakafa Nate Sınıfta Tek Başına- Pierce Lincoln, Son Kamelya –Jio Sarah, Senden Önce Ben- Moyes Jojo , Mart Menekşeleri-Jio Sarah , Gündüzsefası-Jio Sarah , Yağmur Sonrası- Jio Sarah , Labirent Ölümcül Kaçış- Dashner, James, Son Kurtarıcı- Gordon, The new avengers- Brian Michael.Babaeski Görkey İlçe Halk Kütüphanesi’nden 2017 yılında en çok kitap ödünç alan üyelerin aldığı kitap sayısı; Yetişkinlerde 60 kitap, çocuklarda ise 53 kitap.
Babaeski Görkey İlçe Halk Kütüphanesine soyadı uygun görülen ve kütüphanenin açılmasında öncülük eden Doğan Görkey kimdir?10 Kasım 1927 Foça doğumludur. Babası Mustafa İlhan Görkey (Bingazi, 1899-....) Maarif Müdürü ve Köy Enstitüleri kurucularındandır. Kepirtepe köy Enstitüsü kuruluşunda önemli katkıları vardır. Kırklareli Maarif Müdürlüğü (1951-1957) sırasında ilçemize Cumhuriyet Ortaokulu binası yaptırılmıştır. Dedesi Paris'te eğitim almış matematikçi ve hukukçu 1854-1947 yılları arasında yaşamış Cemal Görkey'dir. Annesi Saadet Hanım (1906-1982) 1925 mübadelesiyle Girit'ten göç edenlerdendir. Babasının tayini nedeniyle ilkokul 4.sınıfta Edirne Karaağaç' a yerleşmişlerdir. Edirne Lisesi’ni bitirdikten sonra İTÜ Makine Mühendisliğinde 1,5 yıl, İÜ Kimya Fakültesinde 1 yıl, İÜ Hukuk Fakültesinde 2 yıl okumuştur. 1952 yılında yedek subaylığını yedek subay okulunda tamamladı.1958 yılında Hasan Pazarcı iş yerlerinde muhasebeci olarak işe başladı. 1978 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Aynı zamanda bürosunda serbest muhasebecilik yaptı. 1971 yılında 610. Kırkpınar Ağası oldu ve aynı yıllarda Babaeski'nin ilk öğrenci yurdunu Fatih Cami batısındaki Eker ailesine ait binanın iki katında kurdu. Üç öğretmenle üç sene bu yurdu işletti.Doğan Görkey'in kütüphane kurma çalışmaları devam ederken, 1973 yılında dönemin Babaeski Kaymakamı Emrullah Zeybek ve Müftü Hamit İskender tarafından Müftülük Dairesi ve Lojmanı yaptırma derneğince bina yaptırma çalışmaları içine kütüphane yaptırma gayretlerini katması önerilir. Müftülük binası yaptırılması girişimlerinde bulunan alanın 2 kattan 3 kata çıkarılması ve zemin katın kütüphane yapılması önerisini değerlendiren Doğan Görkey bir katın yapım bedeli olan 60 bin liranın bir kısmını sattığı öğrenci yurdunun parası ile kalan kısmınıda borçlanarak ödedi. Tüm bu gayretler kütüphaneye Doğan Görkey adını verebilmek içindi. Ancak kültür Bakanlığı'nın isim üzerinde şartlı bağış alamayacaklarına dair katı tutumu üzerine 3.5 sene kütüphane binası boş kaldıktan sonra Bakanlıkça Görkey adı uygun bulundu ve 1978 yılında mülkiyeti Diyanet Vakfı'nda olmak üzere 99 yıllığına intifa hakkı Kültür Bakanlığı'na verildi.Doğan Görkey iyi bir kitap okuru olması nedeniyle evinde bir çoğu babasından kalma 9.000 binden fazla ciltli kitabı ve birçok belgelik arşivi bulunmaktadır.
1978'de SSK'dan emekli oldu. 1942 yılından bu yana Yeşilay üyesi ve 1992 yılından bu yana Türkiye'de 7-8 kişiden biri olarak Yeşilay Yüksek Şüra üyeliği devam etmektedir.
1945 yılından beri şiir yazmaktadır. 55 yıldır yazdığı şiirlerle çeşitli yarışmalara katılmıştır. Eski maliye memuru Keriman Hanım(1934) ile evlidir. Üçü de Boğaziçi mezunu olan iki erkek (Mehmet-Ahmet) bir kız(İffet) babasıdır. Rumca bilmektedir. HABER MERKEZİ