Babaeski Karahalil nüfusuna kayıtlı genç makina mühendisi Erdem Yakut Türkiye’nin ve Babaeski’nin gururu oldu.
Babaeski’ye bağlı Karahalil Belde Belediye Başkanı olan Aykut Yakut’un oğlu olan Erdem Yakut babasını görevi nedeni ile bulunduğu İzmir Konak doğumlu olup Babaeski nüfusuna kayıtlıdır.
Trakya Üniversitesi Makina Mühendisliği mezunu olan Erdem Yakut Türkiye'nin yerli ve milli otomobili olan Togg’dan sonra ikinci milli otomobili Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin de bu akşam Elexus Otelde lansmanı yapılacak olan GÜNSEL in üretilmesindeki ekipte makina mühendisi olarak görev yapmakta
Yerli ve milli ikinci Türk markası "GÜNSEL"in ilk modeli B9 yollara çıkmak için gün sayıyor.
KKTC'nin yerli ve milli otomobili Günsel'in ilk modeli B9'un tanıtımı, 20 Şubat' saat 19.00’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak. Türk mühendisleri tarafından tasarlanan aracın üretim sürecinde kullanılacak parçaları için 28 ülkeden 800 tedarikçi ile iş birliği yapıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, kendi projesi olan Günsel'in ARGE çalışmalarının da başkanlığını yürüttü. Üretimden kalite kontrol süreçlerine 109 mühendis tarafından, 1.2 milyon saat emek harcanarak üretim aşamasına gelen ve Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde kurulan Günsel için 28 ülkeden 800 firma ile işbirliği protokolü imzalandı.
"2025'TE YILLIK 20 BİN ARACA ULAŞMASI PLANLANIYOR"
Yüksek güvenlikli, özgün, verimli ve ileri düzey teknolojiye sahip 10 bin parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulan Günsel'in geliştirme sürecinde otomotiv sektörünün öncü yerli ve yabancı tedarikçileri ile iş birliği anlaşmaları yapıldı. 2021'de yıllık 2 bin araçla başlayacak seri üretim kapasitesinin, 2025'te yıllık 20 bin araca ulaşması planlanıyor" açıklaması yapıldı.
"ÜLKE EKONOMİSİNE VE İSTİHDAMA CİDDİ BİR KATKI SAĞLAYACAK"
28 ülkeden 800 tedarikçi firma ile yapılan iş birliği anlaşmaları hakkında açıklamalarda bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de Türkiye otomobil sanayi için imzalanan anlaşmaların oldukça önemli bir adım olduğunu belirterek, Günsel'in seri üretime başlaması ile birlikte ülke ekonomisine ve istihdamına ciddi bir katkı sağlanacağını belirterek küresel elektrikli araba sektöründe de önemli bir yere sahip olunacağının altını çizdi.
Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Dünya'da birçok otomotiv devinin bulunduğunu, ancak hiçbirinin tüm parçalarını sadece kendi ülkelerinde üretemediklerini, otomobil parçalarını üreten son derece büyük şirketler olduğunu belirterek, amaçlarının üretim maliyeti açısından Günsel'de kullanılacak parçaların birçoğunu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye'mizde üretilmesini sağlamak olduğunu söyledi. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, "Yerli ve yabancı firmalarla iş birliğine gidilerek hem bize özgün araçları üretmek hem de ülkemizde bir tedarikçi sektörünün oluşmasını sağlamak istiyoruz. Tüm parçaların sadece ülkemizde üretilmesi şu an mümkün görünmüyor. Bu nedenle Türkiye'mizdeki tedarikçi firmalarla da iş birliği yaparak, bu firmaların tecrübelerinden de faydalanarak bir sinerji yaratmak istiyoruz" dedi.
Suat Günsel, "Elektrikli araç üretimini yerlileştirme stratejisi ile yola çıkarak, 2021'de seri üretimle satışa sunulması planlanan Günsel'in parçalarını yerli ve uluslararası tedarikçi firmalar üretecek. Bu önemli anlaşmaların ülkemiz ve şirketlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesinde bulundu. 2016 yılında model tanıtımı yapılarak prototip üretimi tamamlanan Günsel'in ilk modeli B9'un tanıtımı, 20 Şubat 2020 Perşembe günü, saat 19.00'da Elexus Otel'de düzenlenecek organizasyonla yapılacak.
(Erdoğan ŞENDİR)
Gündem
Yayınlanma: 20 Şubat 2020 - 09:56
Babaeskili mühendisin haklı gururu
Babaeski Karahalil nüfusuna kayıtlı genç makina mühendisi Erdem Yakut Türkiye’nin ve Babaeski’nin gururu oldu
Gündem
20 Şubat 2020 - 09:56
İlginizi Çekebilir