

Tarım ürünlerinde % yüz 130'larda olan gümrük vergilerinin % 25-40 aralığına indirilmesi, Türkiye'nin buğday üretiminin yaklaşık % 20'sini karşılayan Trakya üreticisini üzdü. Bugünlerde Trakya’da tarlalarında buğday hasadı yapan üreticiler, buruk olduklarını belirtirken, gümrük vergilerinin indirilmesine tepki gösterdi. Bu yıl hasadın sürdüğünü anlatan üreticiler, gelecek yıl buğday ekiminde büyük düşüş görülebileceğini de dile getirdi.
"CANIMIZI ACITAN KARAR"
Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan buğdayda verginin düşürülmesini eleştirerek kararın, Türk çiftçisinin 'kalbine dayanan bıçak' gibi olduğunu söyledi. Kararı alan yetkilileri vicdanlı olmaya çağıran Şahin, şöyle dedi:
"Alınan bu karar canımızı acıttı. Bıçağın kemiğe dayandığı bir karar oldu. Yani gümrük vergilerinin % 45'ler den % 35'lere, bazı ülkelerden getirilen buğday, arpa ve mısıra sıfır vergi getirildi. Buna gerçekten çok üzüldük. Sesimizi yukarılara duyuramıyoruz. Devleti yönetenlerden, Türk çiftçilerine vicdanlı davranmalarını, vicdanının sesini dinleyerek karar almalarını bekliyorum, topraklarımızı kaybediyoruz. Bu yanlış karardan bir an önce dönülmelidir. Üretimin yüksek olduğu bugünlerde alınan kararla gümrük ürünlerinin sıfırlanması üreticinin kalbine bir bıçak gibi geldi."
"CUMHURİYET TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR KARAR"
Babaeski Ziraat Odası başkanı Arslan, buğdayda gümrük vergisinin düşürülmesinin kabul edilecek bir şey olmadığını ve Cumhuriyet tarihinde böyle bir karar alınmadığını söyledi. Kararın yanlış karar olduğuna vurgu yapan Arslan, "Bu karar çiftçi, Türkiye açısından baştan sona yanlış olay. Bu kararın kabul edilecek hiç bir tarafı yok. Şu anda hasatta güzel bir yıl geçiriyoruz. Kaliteli ürün biçiyoruz. Ama kalkıp hükümet ne yazık ki böyle bir karar alıyor. Bunun hiç bir şekilde kabul edilecek bir tarafı yoktur. Bunu düşünmek bile kabul görmez. Hükümet neden böyle karar alıyorlar. Her halde bu çiftçiyi yok etmek istiyorlar . Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir karar. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli" dedi.
"BUĞDAY FİYATLARINDA 70-80 KURUŞ DÜŞÜŞ OLDU"
Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, alınan kararla çiftçinin büyük bir sıkıntı içine girdiğini belirterek, "Buğday fiyatlarında 70-80 kuruş düşüş oldu. Bu hiç hoş bir şey değil. Bu fiyatlar geçen senenin de altında. Bizi bugünden sonra çok zor günler bekliyor. Bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday fiyatlarını açıklaması lazım yoksa bu üretici perişan olur. Bunu hangi akla hizmet ile yapıyorlar, kimlere yapıyor, kimlere faydası var. Kim getiriyor bu buğdayı dışarıdan, hangi firmalar getiriyor? Biz Üreticileri hiç düşünmüyorlar mı? Bu üretici ne yapacak? Bizi desteklemeleri gerekirken bize daha çok balta vuruyorlar. Böyle bir durum hangi ülkede görülmüş" dedi.
Gümrük vergisinin kalkmasıyla perişan olan çiftçinin daha da perişan olacağını ifade eden Şahin Arslan, "Adana'da buğday biçildi, Şanlıurfa'da biçildi. Şuan bir İç Anadolu kaldı ve birde Trakya'da buğday biçiliyor. Sanki Trakya'ya özel bir muamele yapılıyor ve hemen gümrükler sıfırlanıyor. Trakya çiftçisi perişan olsun diye mi yapılıyor. Sanırım bu özellikle Trakya çiftçisi için yapılıyor. Çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisleri tarafından geçen sene ve bu sene buğday alım fiyatının açıklanmamasını siyasi bir kasıt olarak görüyor. Bu sene gümrükte vergiyi de düşürdüler. Bu işleri çözemedik gitti, Allah sonumuzu hayır etsin.Trakya'da toplam olarak yaklaşık 2 milyon ton buğday üretiliyor, sanayici bu buğdayın yaklaşık olarak 750 bin tonunu alıyor. Dışarıdan da buğday getirilecek diye duyumlar alıyoruz.Peki bu Trakya çiftçisi geriye kalan 1 milyon 200 bin ton buğdayı kime satacak? Bu işin Sonunu düşünemiyorum, düşünmek dahi istemiyorum." dedi.
"TÜRK ÇİFTÇİSİNİ BİTİRİR"
Taşağıl Köyünde ki tarlasındaki yetiştirdiği buğdayını hasat eden Köy muhtarı Zafer Çevik, hükümetin enflasyonu düşürmek için gıda ürünlerinde uyguladığı politikanın yanlış bir karar olduğunu belirterek, "Bu şartlarda tarımın iflasa gitmesi söz konusu"
"Bu geçici enflasyona geçici çözüm olarak gözükebilir. Ama Türkiye'deki enflasyonun sebebi gıda değil. En kolay müdahale edilebilen fiyatlar tarım ürünleri fiyatlarıdır. Tarım ürünlerine çok müdahale edilirse bu üretimi azaltır. Zaten üretim gün geçtikçe düşmekte. Başka mal satmak gerekir ki tarım ürünü ithal edilsin, buda ekonomide dengeyi bozar. Eğer bütün tarım ürünlerinde gümrük sıfırlanırsa çiftçinin iflası demektir" diye konuştu.HABER MERKEZİ