HABER: NURŞEN ARSLAN
Atatürkçü Düşünce Derneği Babaeski Şube Başkanı Fatma Durak gazetemize yaptığı açıklamada şunları ifade etti;
Ulusal Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarının oluşturduğu Türkiye Büyük Millet Meclisinin yaptığı köklü değişiklikler arasında en önemli değişiklik Medeni Kanunun kabulüdür.
Osmanlı Devleti Kanunların da Erkeğin üstünlüğüne dayanan bir düzen vardır. Aile hayatında mirasta, şahitlikte ve bunun gibi birçok konuda erkeklerin daha fazla hakları vardı. Laik Hukuk anlayışı ise bu farklılıkları kabul edemezdi.
Medeni Kanunun Kabulüyle sosyal alanda eşitlik anlayışının temeli atılmış oldu. Batılı ülkelerin Medeni Kanunları incelendikten sonra Türk Medeni Kanunu tasarısını hazırlamak için hukukçu Milletvekillerinden, Öğretim Üyeleri, Yargıç ve Avukatlardan oluşan 26 kişili komisyon kurulmuştur.İsviçre Medeni Kanunu mevcut kanunların en Çağdaşı olması,Kadın-Erkek Eşitliğine dayanması nedeniyle Komisyon İsviçre Medeni Kanunu’nu Türkçeye çevirmiştir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926 ‘da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Medeni Kanunun kabul edilmesiyle Aile yapısında önemli değişiklikler meydana gelmiştir.Türk Medeni Kanunu Hukuk düzenine geçişin belgesi,Bir Hukuk ve Uygarlık Anıtıdır.Türk Medeni Kanunun getirdiği yenilikler;
-Ailede Kadın-Erkek Eşitliği sağlanmıştır.
-Yapılacak evliliklerde Resmi Nikah yapma zorunluluğu getirilmiştir.
-Tek eşle evlilik yapılması esası getirilmiştir.
-Kadınlara Toplum Yaşayışı içerisinde İstedikleri Mesleğe girebilme hakkı tanınmıştır.
-Mahkemelerde Tanıklık yapma, Miras ile Boşanma Konularında Kadın ve Erkek eşit hale getirilmiştir.
Aile İçi şiddetin tırmanışa geçtiği Ülkemizde Toplumsal Cinsiyet Temelli bakış açısının Kadını arka plana ittiği bu dönemde, Kadının “Birey “ olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Medeni Kanunun Kabulü Eşitlik ve Özgürlük yolunda atılan en önemli adımdır.
Türk Medeni Kanunun 95.yıl dönümünde Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Atatürk ve silah arkadaşlarını sonsuz Sevgi, Saygı, Rahmetle ve minnetle anıyorum.
DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
Medeni Kanunun Kabulü Eşitlik ve Özgürlük Yolunda Atılan En Önemli Adımdır!
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Haberler
-
TEŞEKKÜRLER “KAN DOSTU BABAESKİ”
-
Babaeski’de ekmek 1.75 TL oldu
-
Başkan Zünbül; “Babaeski’ye TOKİ Konutları ne zaman yapılacak?”
-
“Derya Balıkçılık” farkıyla
-
Çiftçilere Müjde!
-
Yüz yüze eğitim isteğe bağlı olacak
-
Başkan Güncer: “Pandemi Dönemine Uygun Bir Çalışma Yürüttük”
-
Vali Bilgin çalışmaları yerinde inceledi
-
Kırklareli’de 43 bin 881Kovid-19 aşısı yapıldı
-
BİK’ ten çevrimiçi toplantı
-
Babaeski İlçe Başkanı Kenan Özkan göreve başladı
-
Minnetler Köyü 900 bin TL’lik hizmet aldı